25/08/1403  
 
چهارشنبه, ۲۶ آبان ۱۴۰۰ ۱۵:۳۹ ۴۷۷
چچ
مدل مفهومی

مدل مفهومی

مدل مفهومی با هدف ایجاد سازوکاری ساخت‏یافته به منظور تعامل پایدار و اثربخش تمامی نقش‏آفرینانِ حوزه ممیزی و رتبه­بندی طراحی شده است. سازمان فناوری اطلاعات، ایجاد کننده (مالک) نظام است و بر اساس اختیاراتی که به آن تفویض شده، به نظام مشروعیت می‏بخشد. در مدل مفهومی دبیرخانه نظام ممیزی و رتبه­بندی مراکزداده (به میزبانی سازمان نظام صنفی رایانه­ای کشور) راهبری این زیر ساخت را برعهده دارد و اجرای کلیه فعالیت­های تصدی­گری نظام را برعهده دارد. سازوکارهای نظام به­گونه­ای دیده شده که تعاملات بین نقش‏آفرینان اصلی شامل ارزیابان و ممیزان، مراکزداده و نهادهای گواهی‏کننده بدون دخالت مستقیم هیچ مرجعی برقرار می‏شود. در طول حیات نظام، دبیرخانه نظام ممیزی و رتبه­بندی مراکزداده بر فرآیندها و تعاملات، نظارت داشته و بر اساس بازخوردهای حاصل از اجرا، زمینه‏ مناسبی را برای بازنگری و بهبود نظام فراهم می‏‌آورد.

مطابق شکل 1، مدل مفهومی نظام ممیزی فناوری اطلاعات، یک مدل سه‌‌سطحی است که در بالاترین سطح آن نقش‌آفرینان حاکمیتی قرار گرفته‌اند. سازمان فناوری اطلاعات به­عنوان بازیگر این سطح، با پشتیبانی سازمان تنظیم مقررات و به‌عنوان متولیان نظام، در برابر عملکرد آن پاسخ‌گو هستند. در سطح دوم، سازمان نظام صنفی رایانه­ای کشور قرار دارد که میزبان دبیرخانه نظام ممیزی و رتبه­بندی مراکزداده است که با اختیارات واگذار شده از طرف بازیگران سطح اول، نظم مورد نظر را در چارچوب سیاست‌های اعلام شده سطح اول، ایجاد کرده و آن را برقرار نگه‌می‌دارند.

در تفکیک وظایف و مسئولیت‌های سطح اول و دوم، تمامی کارهایی که جنبه تصدی‌گری دارند به دبیرخانه واگذار شده است. عملکرد همه نقش‌آفرینان این سطح (از جمله کمیته­های تخصصی، واحدهای سازمان و ...) توسط دبیرخانه هدایت می‌شود که نقطه کانونی نظم‌بخشی در نظام ممیزی و رتبه­بندی مراکزداده است.

سطح سوم، سطحی است که تعاملات میان مراکزداده متقاضی ممیزی و ارزیابان و ممیزان در آن سطح برقرار می‌شود و آثار نظم ایجاد شده توسط سطوح بالاتر، در این سطح قابل مشاهده است. به این معنی که اگر ذی‌نفعان ارزیابی (به­خصوص مراکزداده و نهادهای حاکمیتی) از نتایج ارزیابی رضایت داشتند و در تعاملات بعدی خود به نتایج آن استناد کردند، می‌توان نتیجه گرفت که نظم ایجاد شده در مسیر صحیحی قرار دارد.

لازم به ذکر است که در سطح ملی، مرکز ملی تایید صلاحیت به نمایندگی از سازمان ملی استاندارد، به­عنوان نهاد اعتباربخش ایفای نقش می­کند و کلیه نهادهای گواهی­کننده مانند آزمایشگاه­های مرجع، نهادهای بازرسی و نهادهای گواهی­کننده نظام­های مدیریت زیر نظر این مرکز و تحت نظارت­های آن فعالیت می­کنند. با توجه به حضور مرکز ملی تایید صلاحیت در تفاهم­نامه­های منطقه­ای و بین­المللی، نهادهای گواهی­کننده در محدوده این تفاهم­نامه­ها، از اعتبار منطقه­ای و بین­المللی برخوردار هستند. با توجه به این ویژگی، چشم­انداز نظام ممیزی و رتبه­بندی مراکزداده این است که پس از استقرار و کسب اعتماد ذینفعان، در تعامل با مرکز ملی تایید صلاحیت، خود را با ضوابط این مرکز انطباق داده تا از مزایای حضور در این تفاهم­نامه­ها در سطح منطقه­ای و بین­المللی برخوردار شود. لذا انطباق با استانداردهای ارزیابی انطباق یعنی خانواده استانداردهای ISO/IEC 17000 را به عنوان یک اصل قطعی، الزامی تلقی کرده است.

آدرس کوتاه شده: