به گزارش عصر ارتباط، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی امضای تفاهمنامهای با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت مخابرات ایران بستر ایجاد شبکه ملی سلامت یا شمس را به وجود میآورد.
شبکه ملی سلامت در واقع زیرساخت ارتباطی است که تمامی مراکز درمانی، بهداشتی و تشخیصی تحت نظارت وزارت بهداشت را به یکدیگر متصل میکند.
حسین ریاضی، مشاور وزیر و مسوول دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار ما با اعلام این خبر افزود: «46 هزار مرکز بهداشتی، درمانی و تشخیصی در کشور وجود دارد که نیمی از اینها خصوصی و نیمی دولتی است، با ایجاد شبکه ملی سلامت تمامی این مراکز به یکدیگر متصل شده و امکان تبادل آنلاین اطلاعات و پروندههای بیماران را پیدا میکنند.»
او با بیان اینکه این تفاهمنامه طی یک ماه آینده به امضا میرسد، زمان پیادهسازی این شبکه را دو سال و نیم پیشبینی میکند.
23 بیمارستان تهران به سپاس متصلاند
سامانه پرونده الکترونیکی سلامت یا سپاس تا اواخر سال آینده در دانشگاههای علوم پزشکی کل کشور مستقر میشود. ریاضی در ادامه با اعلام این خبر گفت: «از ابتدای سال جاری که وارد فاز عملیاتی پروژه سامانه پرونده الکترونیکی سلامت شدیم تاکنون این سامانه در 23 بیمارستان زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی تهران راهاندازی شده است.»
بیمارستانهای امام حسین (ع)، سینا، فیروزگر، هاشمینژاد، و فارابی از جمله بیمارستانهایی هستند که برای بیمارانشان پرونده الکترونیکی سلامت تشکیل میدهند.
اما پیادهسازی سامانه پرونده الکترونیکی سلامت از نیمه دوم امسال نیز در استانهای قم، فارس و خراسان رضوی آغاز شده و اکنون در مرحله تست و راهاندازی و اتصال به 10 بیمارستان این سه استان است.
مسوول دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با بیان اینکه طبق برنامه پنجم توسعه مهلت زمانی پنجسالهای برای پیادهسازی و اتصال تمام دانشگاههای علوم پزشکی و حوزههای درمانی و بیمارستانی به سامانه پرونده الکترونیکی سلامت وجود دارد، گفت: «بر این اساس طی سال آینده دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور به این سامانه متصل میشوند و پس از آن نوبت به مراکز درمانی و بیمارستانها میرسد.»
او در ادامه این وعده را داد که تمام حوزههای درمانی و بیمارستانی شهر تهران سال آینده با اتصال به سپاس امکان تشکیل پرونده الکترونیکی سلامت را برای بیماران خواهند داشت.
در پروژه سامانه پرونده الکترونیکی سلامت، بیمارستانها و مراکز درمانی اطلاعات بیماران را به صورت الکترونیکی جمعآوری و خلاصهای از اطلاعات مورد نیاز را تجمیع کرده و سوابق پزشکی فرد را به دانشگاه علوم پزشکی مربوط به آن استان ارسال میکنند و خلاصهای از این اطلاعات نیز برای اندازهگیری شاخصهای سلامت در سطح ملی به ستاد وزارت بهداشت ارسال میشود.
ایجاد پرونده الکترونیکی سلامت برای ایرانیان مطابق ماده 35 برنامه پنجم توسعه به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور تکلیف شده است. مقدمات اجرای این پروژه از سال 1386 آغاز شد اما پایلوت آن امسال زیر بار رفت و در چهار استان کشور عملیاتی شد.
صدور گواهی برای HISها
در ایران 25 نوع سیستم اطلاعات بیمارستانی یا HIS (Hospital Information System) وجود دارد. اطلاعات بیماران در واقع در این سیستم ثبت میشود و لزوما نیازی به برقراری ارتباط آنلاین این سیستم با سامانه پرونده الکترونیکی سلامت وجود ندارد.
ریاضی در خصوص صدور گواهی برای سیستمهای اطلاعات بیمارستانی گفت: «سیستمهای اطلاعات بیمارستانی برای آنکه امکان اتصال به سامانه پرونده الکترونیکی سلامت را داشته باشند باید از استانداردهایی تبعیت کنند تا به آنها گواهی داده شود. این استانداردها توسط وزارت بهداشت تهیه و تدوین شده و به صورت سالانه نیز سطح این استانداردها ارتقا پیدا میکند.»
او در ادامه با تاکید بر اینکه سامانه پرونده الکترونیکی سلامت یک نرمافزار نیست بلکه از حدود 10 تا 12 زیرسامانه تشکیل شده است، افزود: «در سامانه مدیریت تختهای ویژه بیمارستانی همچون ICU و CCU که یکی از زیرسامانههای سامانه پرونده الکترونیکی سلامت است اطلاعات در بازه زمانی دوساعتهای به سپاس منتقل میشود تا اطلاعات پر و خالی بودن این تختها به صورت آنی در اختیار باشد.»
سامانه ثبت مرگ و میرها، سامانه مراقبتهای آنفلوانزا و همچنین سامانه روکش اسناد بیمارستانی که همکاری مشترکی با سازمانهای بیمهگر است از دیگر زیرسامانهها محسوب میشود. بنا به گفته مسوول دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت تاکنون 360 مرکز بهداشتی شهری در تمام استانها به سامانه مراقبتهای آنفلوانزا متصل شدهاند.